Friday, 9 April 2010

Sesuatu yang belum pasti milik kita...

Salam buat pengunjung laman mohadila corner. Rasanya dah lama sangat saya tidak membuat posting dalam blog ni, maklumlah kesibukan kerja membataskan segalanya. Tajuk posting ni agak sedikit sentimental, hehehe, tue kalau kita amati secara kasar, tetapi jika kita hayati apa yang hendak saya sampaikan anda mungkin akan memahaminya secara halusnya.

Apa yang saya ingin sampaikan ini hanyalah pendapat saya sebagai penyokong dan peminat dunia sumber terbuka. Setiap program Windows yang dibeli hanyalah untuk sebuah komputer, maksudnya ianya tidak boleh sesuka hati di install pada mana-mana komputer. Anda akan dituduh menggunakan perisian tidak berlesen jika menggunakan DVD Windows yang anda beli jika memasangnya pada lebih dari satu komputer. Bayangkan harga satu DVD Windows, RM190 - RM 670, dan itu hanya untuk satu komputer. Bayangkan jika anda ingin memasangnya pada 10 komputer, 100 komputer, 1000 komputer??? Bagi individu, hal ini mungkin tidak menjadi masalah, tetapi bagi pengguna korporat @ syarikat, ianya begitu terasa, peningkatan dalam perbelanjaan syarikat unutk sektor ICT, dan harga yang saya sebutkan itu hanya untuk Sistem Operasi sahaja, bayangkan kos untuk perisian-perisian lain???

Lain pula halnya dengan penggunaan sistem operasi dan perisian dari dunia sumber terbuka. Ianya tidak terikat dengan mana-mana lesen perisian. Tiada istilah perisian cetak rompak dalam dunia sumber terbuka, kerana program komputer ibarat ilmu sains, ilmu yang perlu dikongsi, untuk kebaikan manusia sejagat....

No comments: