Wednesday, 7 October 2009

Backup Data guna UBUNTU

Bayangkan situasi camni...

Komputer anda yang rosak, Windows error yang memerlukan anda untuk install semula Windows, dan anda perlukan komputer anda itu untuk menaip assignment yang anda perlu hantar keesokannnya. Nak tunggu Windows untuk install dah takde masa. Jadi bagaimanakah cara penyelesaian kepada permasalahan ini? Jawapannya DENGAN MENGGUNAKAN UBUNTU....ya, UBUNTU...

UBUNTU dilengkapai dengan ciri yang dipanggil Live CD. Apa itu Live CD? Live CD membolehkan perisian terutamanya OS dijalankan pada komputer tanpa memerlukan pengguna install terlebih dahulu OS tersebut. Dengan hanya menetapkan komputer supaya boot kepada CD/DVD, anda sudah boleh menggunakan Live CD UBUNTU tersebut.

Untuk maklumat lanjut mengenai Live CD UBUNTU, layari laman ini..

UBUNTU Live CD

3 comments:

sang pendekar said...

ya bener udah gak jaman sekarang pake Windows kalo gak mau dijajah oleh perkembangan jaman. Kalo mau pinter makanya pake Linux.


oia, jangan lupa mampir ke sini ya...

chris said...

memang sekarang ga jaman klo pke jendela..sekarang,linux uda user friendly.hehe

thanks for sharing...

Beyta said...

saya perkenalkan UBCD4Win... live CD yang lebih berkuasa untuk melakukan pelbagai tugas termasuklah backup dan juga hacking...

google jerk - UBCD4Win

'''''''''''''''''''''''
Beyta