Tuesday, 17 June 2008

Pemasangan komputer - CPU & Heat sink

Berjumpa kita lagi dalam sesi tutorial komputer. Agak lama rasanya saya tidak menulis dalam blog ni, maklum la sibuk sikit dengan kerja-kerja di hospital. Ok, kita terus ke sesi tutorial kita kali ni iaitu pemasangan CPU (intel LGA 775) dan heat sink.

Pengendalian Motherboard.
Komponen elektronik amnya dan komponen komputer khususnya amat sensitif. Badan kita mempunyai cas yang dikenali sebagai elektrostatik. Cas ini boleh merosakkan komponen komputer. Oleh itu pastikan anda mengikuti langkah-langkah berikut apabila mengendalikan komponen moteherboard:
Keluarkan motherboard dari bag ESD.
Letakkan motherboard pada permukaan rata dengan dilapik oleh bag ESD di bawahnya.
Jangan sentuh pada mana-mana komponen pada motherboard.

Penyediaan soket.

Perhatikan gambar di bawah. Kenalpasti setiap komponen soket.Untuk membuka soket, ikuti langkah-langkah berikut:

1. Tekan load lever ke bawah dan sedikit sisi keluar untuk melepaskannya dari tab penahan.

2. Pusing load lever ke kedudukan maksimum iaitu 135 darjah.

3. Pusing load plate ke kedudukan maksimum iaitu 100 darjah.

Periksa socket contact bagi mengesan sebarang kerosakan pada contact.
Buka 'Socket Protective Cover' pada load plate dengan menggunakan jari.


Periksa setiap pin pada soket bagi memastikan tidak berlaku sebarang kerosakan.

Penyediaan Processor.

Pastikan semasa mengendalikan processor, pegang processor pada bucunya. Jangan sentuh pada connection point di bahagian bawah processor kerana ini akan merosakkan processor tersebut. Buka protective cover pada processor dengan menggunakan jari. Pada processor teredapat dua notch di setiap sisinya. Notch ini bertujuan bagi mengelakkan processor dari tersalah pasang. Ini bermakna, processor hanya boleh dipasang pada satu arah sahaja. Setelah anda telah mengenalpasti kedua-dua notch iaitu pada processor dan socket, letakkan processor pada socket.Setelah processor diletakkan pada socket dengan betul, tekan load plate dan load lever ke kedudukan asal.Memasang Heat sink.

pasang heat sink pada motherboard mengikut alignment lubang pada motherboard. pastikan kabel kipas penyejuk berada dekat dengan fan header.

align fastener slot sejajar dengan sirip pada heat sink.ketatkan heat sink pada motherboard dengan menekan fastener cap ke bawah dengan menggunakan ibu jari sambil tangan sebelah lagi memegang heat sink. Ulangi untuk setiap fastener cap yang lain.Periksa untuk pastikan fastener cap betul-betul ketat dengan cara menariknya ke atas.

Sambung kabel kipas penyejuk ke fan header pada motherboard.


Proses pemasangan processor dan heat sink telah siap. Jika anda kurang pasti dengan setiap langkah pemasangan di atas, anda boleh merujuk kepada manual yang disertakan bersama dengan processor dan motherboard.

Video tutorial pemasangan processor :


No comments: